Steng Norges mest effektive markedsplass!

Dette innlegget sto på trykk i Aftenposten Aften 21.10.2010:Kronikk Aftenposten Aften 10. oktober 2010

Steng Norges mest effektive markedsplass!

På ”Plata” utenfor Oslo S finnes Norges største døgnåpne markedsplass for rusmidler. Lokaliseringen, utvalget og prisene er upåklagelige, og kundene ser ut til å være godt fornøyde med varenes kvalitet. De kommer i hvert fall stadig tilbake. Dette er stedet som Sylvia Brustad og LO umulig kan ha vært, for ingen steder har lengre åpningstid og dårligere arbeidsforhold enn her. Sett i forhold til størrelsen, er stedet mer besøkt enn IKEA på en lørdag og Holmenkollen under ski-VM. Enhver markedsdirektør bør vurdere et studieopphold her.

Jeg er heldig og får følge en patrulje fra Grønland politistasjon en nattevakt. Det er disse folkene som har ansvaret for å opprettholde lov og orden i den mest kriminalitetsbelastede delen av Oslo, som inkluderer Plata. Politifolkene er løsningsorienterte og profesjonelle. De prioriterer knallhardt uten å blunke. Voldtekt, ran på åpen gate, gjengslagsmål og familievold angår liv og helse, og får topp prioritet. Narkotikasalget på Plata når nesten aldri opp i konkurransen.

I løpet av de ni timene vi er på vakt, blir det foretatt mer enn 500 narkotikasalg på Plata. Vi passerer stedet 20 ganger, og rekker å arrestere én person. Han er gjenganger, asylsøker og på jobb igjen på Plata neste morgen.

Hva har gått galt når politiet ikke en gang kan ta tak i én prosent av kriminaliteten ved Norges største trafikknutepunkt, til tross for at den er så åpenlys at man med enkelhet kan ta bilder av hvert eneste salg og sende som postkort til mor til jul?

Det handler først og fremst om manglende bevilgninger. Regjeringen nedprioriterer Oslopolitiet og overlater problemene til kommunen. Som hovedstad har Oslo mye større og helt andre utfordringer enn alle andre norske kommuner. Oslos politimester Anstein Gjengedal sier at regjeringens budsjett for 2011 synes å være en videreføring av budsjettet for inneværende år. Han mener at oslopolitiet vil kunne videreføre satsningen på prioriterte oppgaver, herunder innsats mot åpne narkotikamiljøer. I klartekst kan ikke dette bety annet enn at vi får beholde markedsplassen på Plata også i 2011.

Dette er ikke akseptabelt. Nå må vi stenge Norges mest effektive markedsplass.

For å fjerne den åpenlyse omsetningen av narkotika på Plata og i Oslo sentrum for øvrig, må miljøet på Plata fotfølges, og selgerne må arresteres så hyppig at markedsplassen opphører å eksistere. Når nye markedsplasser oppstår andre steder i byen, må disse slås ned på igjen og igjen.  Tidligere erfaringer med tilsvarende operasjoner har gitt oss en del kunnskap om hvordan dette bør utføres.

Vil dette få narkotikaproblemet i hovedstaden til å forsvinne? Selvsagt ikke. Men det vil kunne forhindre mye av rekrutteringen til det tunge narkotikamiljøet. Det vil også gjøre det vanskelig å ha ulovlig opphold og samtidig uærlige hensikter i Oslo sentrum. Samtidig vil det gjøre nyoppussede Jernbanetorget og Oslo S til et hyggelig samlingspunkt for Oslos innbyggere og tilreisende turister. Det vil gi oss byen vår tilbake.

Sosialtjenestene i Oslo kommune forbedrer stadig tilbudet til våre tyngste narkotikamisbrukere. Dette arbeidet må naturligvis videreføres.  –Men hovedtyngden av dopselgerne på plata er ikke tunge misbrukere. De er kriminelle som bør fengsles eller settes på første mulige fly ut av landet.

Basert på politiets egne tall, har jeg regnet ut at mitt forslag første år vil kreve 60 operative politiårsverk. Dette vil koste ca. 45 millioner kroner årlig, men allerede etter ett år vil aktiviteten kunne bygges gradvis ned, inntil man etter 4-5 år sitter igjen med en liten, effektiv kjerne på ca. 12 årsverk, som slår ned på alle forsøk på ny markedsetablering i offentligheten. Dette er anslått til ca. 9 mill. kr. årlig, og bør være overkommelig. I tillegg trengs det i en overgangsperiode noen flere etterforskere og jurister for å håndtere den midlertidige økningen i straffesaker. Det finnes engasjerte politibetjenter ved Grønland politistasjon som ønsker å ta fatt på problemstillingen. Det finnes politiutdannede uten jobb. Men det finnes ingen penger.

Jeg er personlig ingen tilhenger av et kommunalt politi for Oslo. Men når Regjeringens justispolitikk for hovedstaden ikke kan anses for å være annet enn en fallitterklæring, er det på tide å tenke kreativt. Enten må Regjeringen eller Oslo kommune selv betale for satsningen, eller så må vi be om private bidrag fra personer og organisasjoner som ser viktigheten i tiltaket. Jeg lar mannen med det egentlige ansvaret, justisminister Knut Storberget, velge først.

Maren Malthe-Sørenssen

Oslo Høyre

_

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s