Velkommen til Norge, kjære innbruddstyv!

Dette innlegget sto på trykk i Akersposten og en rekke andre Osloaviser den 31. mai 2011:

Velkommen til Norge, kjære innbruddstyv!

Lørdag ettermiddag kom en ung, lyshåret østeuropeer vandrende inn i vårt nabolag med en stor, slunken ryggsekk og et søkende blikk. Det var ett hus som fanget hans interesse. Eieren var bortreist, så det var lite som forstyrret privatlivets fred for denne unge mannen. I flere minutter gikk han rundt huset og gjorde sine observasjoner.

Uheldigvis for vandreren ble han iakttatt. Min mann hadde observert ham på avstand, og fikk bekreftelse fra huseieren pr. telefon at mannen på hans eiendom definitivt var en ubuden gjest. Personen med ryggsekken avga en syltynn forklaring på hva han gjorde i vår nabos hage, før han slukøret forlot åstedet.

Min mann fulgte etter den uheldige tyven på god avstand. Han ringte politiet, som sa de skulle se hva de fikk gjort med saken. Noen minutter senere, når tyven vandret forbi Majorstuen politistasjon, ringte han politiet på nytt. De hadde dessverre ingen å sende ut.

Hadde politiet strukket ut lovens veldig lange arm fra politistasjonen, kunne man tatt ham idet han spaserte forbi. Man kunne inndratt det som sannsynligvis var et brekkjern og en skatteliste fra sekken hans, registrert ham og gitt ham en kraftig advarsel. Signalene han fikk var at det er helt greit å prøve seg på våre hjem, og hvis du ikke lykkes, kan du forsøke igjen en annen dag.

Er det politiet som ikke duger? Gidder de ikke å løfte en finger for oss innbyggere?

Etter å ha vært med Oslopolitiet på vakt er jeg ganske sikker på at det ikke er tilfelle. Det er klart at en enslig østeuropeer med en litt for stor ryggsekk i en hage i ytre by ikke kan prioriteres fremfor ran, drap, voldtekter, gjengslagsmål og selvmordsforsøk i sentrum. Jeg er ikke uenig i prioriteringen.

Problemet er at politiet bare kan ta seg av det som brenner mest: blålys-tilfellene. De har ikke ressurser til å rykke ut når gjerningsmannen står i en stige langs husveggen din, fordi han ennå ikke har tatt noe. –Og når innbruddet først har skjedd, så kan anmeldelsen vente til mandag morgen. Tirsdag blir saken henlagt på grunn av bevisets stilling. Etterforskere er jo også mangelvare.

Men er det slik at vi som boligeiere utenfor sentrum bare må akseptere at våre boliger hjemsøkes av personer med uærlige hensikter?

Jeg har engasjert meg for å få fjernet den åpenlyse narkotikaomsetningen på Plata utenfor Oslo S. Der er situasjonen på mange måter lik som i vårt nabolag: Unge menn som kommer til Norge utelukkende for å begå kriminelle handlinger. Politiet sier selv at enkelte er i ”arbeid” allerede fire timer etter at de ankommer Norge.

De vet at det er lite sannsynlig at de blir tatt, fordi politiet har for mange alvorlige forhold å ta seg av. De som en sjelden gang blir pågrepet, er raskt tilbake og kan fortsette der de slapp.

Vi er langt unna målsettingen om to politifolk per tusen innbyggere. De har klart det i Sverige og Danmark, hvor politiet også har langt færre oppgaver enn sine norske kolleger. I Norge legger vi ned politistasjoner og lensmannskontorer, og de vi ikke legger ned, holder vi stengt i helgene. Majorstuen politistasjon er et eksempel på det siste.

Justisminister Knut Storberget har ikke noe nytt å si. Standardsvaret på all kritikk er at han har opprettet masse skoleplasser på Politihøgskolen og bevilget milliarder til politiet. Det regner visst både penger og politifolk. Sier Storberget. Men når politiet må bruke driftsbudsjettet på kjøp av sårt tiltrengt datautstyr og politistudentene ender opp hos Securitas, da blir ikke situasjonen bedre på denne siden av stortingsvalget.

Det triste er at tyven i vårt nabolag kommer tilbake neste helg.

Maren Malthe-Sørenssen

Bystyrekandidat (H)

Nestleder Vinderen Høyre

_

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s