Bøker gir muligheter – for alle

Bøker gir muligheter – for alle!

I Oslo har man mange valg, om man er innfødt eller innflyttet, fattig eller rik. Alle som bor i denne byen foretar valg som kan gi muligheter og oppfylle drømmer.

Noen av de viktigste valgene man tar, er om man skal tilegne seg kunnskap, og om man skal ta en utdannelse. Heldigvis er det mulig for de aller fleste å gjennomføre skolegang og studier, fordi det i all hovedsak er gratis.

Tilgang til bøker er også gratis. Deichmanske bibliotek har helt siden Haakon Nyhuus’ tid på begynnelsen av forrige århundre vært en boksamling for folket. Biblioteket gikk fra å være elitens skattkammer til å bli en kilde til kunnskap for de bredere lag av folket, og andelen utlån ble 25-doblet i løpet av få år.

Når Oslo FrP i sitt kommunevalgprogram nå går inn for å ta en avgift for bruk av biblioteket, viser partiet at det slett ikke er partiet for ”folk flest” – hvem nå det egentlig er. Oslo FrPs leder mener at ”folks økonomiske situasjon har endret seg”, og sier at ”informasjon er lett tilgjengelig på nett”. Disse utsagnene trenger noen kommentarer:

Folks økonomiske situasjon endrer seg stadig. Men ikke utelukkende til det bedre. Det er mulig en årsavgift på noen hundrelapper er ubetydelig for de som har kommet med forslaget. Men for de av byens vanskeligst stilte, som fremdeles har både ønsker og drømmer for fremtiden, vil et betal-bibliotek innebære at mulighetene for å fullføre en utdannelse, svekkes. Dette igjen betyr reduserte muligheter for å skape seg den fremtiden de selv ønsker.

Det er helt korrekt at informasjon er tilgjengelig på internett. Svært mye av det man finner der er, i likhet med mye av FrPs politikk, ikke veldig gjennomtenkt eller berikende.

Dessuten bør det nevnes at ikke alle har tilgang til PC med internett. Biblioteket er faktisk er et sted hvor man kan låne dette, og mye annet. Gratis.

Bøker er ikke bare oppslagsverk. Bøker er kunnskap. Språk. Opplevelser. Glede. Muligheter.

Jeg er stolt av å tilhøre et parti som ønsker å forsterke og utvide bibliotekene. For folk flest, og alle andre. Gratis.

_

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s