Er det riktig å straffe legen når pasienten blir syk?

Er det riktig å straffe legen når pasienten blir syk?

De trodde de skulle bli friskere, men ble sykere av sitt opphold i helse-Norge. Tusenvis opplever det hvert år. Mange dør.

Mediene har i en periode fokusert på alvorlige feil i norsk helsevesen. Dødssyke pasienter og pårørende etter såkalte ”sykehus-tabber” har stått i kø for å fortelle sine fortvilte, tragiske og smertefulle historier. Man må være særdeles hjerteløs for ikke å bli grepet av disse menneskenes historier.

Med sorgen, frustrasjonen og aggresjonen følger ofte også tanker om at ”noen må svi” for det gikk galt. Det er nærliggende å tenke at den som fortjener straffen er pasientens lege. Han eller hun som oppdaget bestemors hjerneblødning for sent, eller som ga lillebror for store doser medisin.

Men bestemor våkner ikke til liv om legen soner et år i fengsel. Lillebror vil aldri komme tilbake, uansett hvor stor boten eller hvor streng straffen er. Derfor må vi jobbe for å forhindre at noe tilsvarende kan skje med andre. La andre få beholde sin bestemor og sin lillebror, selv etter at de har vært innom helsevesenet noen ganger i løpet av livet.

Helsearbeidere som bevisst og med overlegg bryter loven, bør få en reaksjon eller en straff. Allikevel er jeg overbevist om at de aller fleste leger, sykepleiere og andre helsearbeidere gjør sitt ytterste for at deres pasienter skal bli friskere, og ikke sykere, av å tilbringe tid på sykehus, sykehjem og i andre institusjoner. Hvis vi har en grunnleggende tro på mennesket bak den hvite frakken, bør vi lete dypere etter kildene til det som gikk galt.

Jeg har selv bakgrunn både som flygeleder og havariinspektør. Jeg er ikke i tvil om at en havarikommisjon for helsesektoren må opprettes så snart som mulig. I luftfarten har man forstått at en enkeltperson alene sjelden kan klandres for et uønsket utfall. Man vet at straff og uthenging ikke gjør organisasjonen eller systemene sikrere.

Som havariinspektør ved Statens havarikommisjon for transport (SHT) erfarte jeg hvor viktig det er at de som skal undersøke en ulykke eller en alvorlig hendelse er fullstendig nøytrale og uten bindinger til andre myndighetsorganer.

Havariinspektører deler ikke sin fortrolige informasjon med politiet, tilsynet eller domstolene. I den offentlige havarirapporten ivaretas de involverte, samtidig som systemets svakheter belyses. Det gjør det trygt å uttale seg til havarikommisjonen.

Havarikommisjonen har derfor mye bedre forutsetninger enn politiet og helsetilsynet for å kunne foreslå forbedringstiltak som faktisk virker.

Ingen organisasjon er for liten og ubetydelig eller for stor og mektig til å unngå forbedringsforslag – kalt tilrådinger – fra havarikommisjonen, og det skal svært vektige grunner til for å la være å følge dem. Tilrådinger er derfor kraftige virkemidler for å forbedre potensielt farlige situasjoner.

Høyre, KrF og Venstre gikk for et års tid siden inn for å opprette en egen havarikommisjon for helsesektoren. Forslaget ble blankt avvist av regjeringspartiene, med henvisning til en prøveordning med en utrykningsgruppe hos Statens helsetilsyn. Jeg regner med at forslaget falt fordi man ikke forsto hvilken vesensforskjell det er på et tilsynsorgan og en havarikommisjon.

Utrykningsgruppen er helt sikkert et velment tiltak fra regjeringen, men den har den innebygde svakheten at den verken er nøytral eller uten bindinger. Det samme gjelder for politiet. Det er naivt å tro at man får den hele og fulle sannhet fra en person som risikerer straff for sine handlinger eller uttalelser.

Jeg er bekymret fordi de mulige konsekvensene av å forklare seg fullstendig og sannferdig etter en helseulykke i dag er for store. Involverte kan komme til å pynte på historien og dekke over egne og andres feil. Systemsvakheter oppdages ikke, og ulykken vil kunne gjenta seg. Det er verken bestemor eller lillebror tjent med i lengden.

_

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s