Uordna opptak

Uordna opptak

Camilla Strandskog i Unge Høyre foreslår i dag å legge ned Samordna Opptak (SO). Hun  mener at både studenter og studiestedene vil tjene på dette.

– Det vil for eksempel kunne bety at ulike utdanningsinstitusjoner og ulike fagretninger vil ha mulighet til å vektlegge relevante fag høyere enn andre fag, eller velge om de ønsker å ta i bruk alderspoeng og tilleggspoeng som kriterier, sier dyktige Camilla.

Etter å ha hørt hennes argumenter og lest om hvordan nettsiden til SO denne uken knelte for fjerde år på rad, kunne det være fristende å være enig med ungdomspartiet. Men medlemmene av Unge Høyre har ikke opplevd hvordan det var å søke på høyere utdanning før SOs tid, da man søkte direkte til hver høyskole og universitet.

Kort fortalt var det et lite mareritt. Ikke bare måtte man sende inn vitnemål og attester til hvert studiested. Når tilbudene om plass ble sendt ut til alle søkerne, hadde de flinkeste elevene fått masse tilbud, og de med dårligere karakterer ingen. 

Skolelysene valgte på øverste hylle, og takket nei til de tilbudene de ikke ønsket. Hvis de ikke var på ferie eller ga blaffen, da. Man måtte jo bare sørge for å takke ja til det tilbudet man ønsket å benytte seg av. Det tok tid før hvert studiested igjen fikk oversikt over hvilke plasser som nå var ledige. Så startet seansen på nytt.

Igjen fikk noen heldige flere tilbud, mens de svakeste kandidatene sto tomhendte tilbake. Runden gjentok seg. Prosessen med å fylle plassene var ikke nødvendigvis ferdig ved skolestart, så de dårligst rangerte endte opp med å troppe opp første skoledag i håp om at det var en ledig stol et sted allikevel. Ikke akkurat den mest motiverende måten å starte et studieløp på.

Studiestedene skal ha frihet til å utforme inntakskrav til sine studier, men jeg mener vi må være forsiktige med å avskrive fag fra videregående skole som irrelevante for videre studier. Generell studiekompetanse er nettopp det: generell.

Om vi sier til elevene i vgs at gym eller naturfag ikke er så viktig dersom du skal studere statsvitenskap, vet vi hvilken innsats enkelte politikerspirer ville lagt  ned i nettopp disse fagene. -Og det er lett å se for seg at elevene i samme klasse som faktisk trengte gym eller naturfag for å komme inn på sine prioriterte studier, ville fått en strabasiøs ferd mot eksamen. For ikke å snakke om hvordan lærerens hverdag ville fortone seg.

Når noe ikke virker, se om det er mulig å reparere det før du hiver det ut av vinduet.

Samordna opptak var en god idé da det ble etablert, og jeg mener det er en god idé i dag. Mye kan og bør sies om funksjonaliteten og påliteligheten. Vi bør lytte til konstruktive forslag til hvordan systemet kan bli mer moderne, fleksibelt og bedre tilpasset til både søkere og studiesteder.

Det er bra at Unge Høyre kritiserer dårlig fungerende systemer. Deres egen Kristian Tonning Riise er konstruktiv: -Men hvis det skulle vise seg at vårt forslag om inntakskrav best koordineres med noe ala en sterkt forbedret versjon av Samordna Opptak i dag, så er vi ikke fremmed for det. 

Derfor: Gi ungdomspolitikere og andre interesserte mulighet til å utforme fremtidens elektroniske opptakssystem, men la oss slippe uordna opptak til høyere studier.

_

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s