Løren skole – eldst, nyest, størst og minst

Løren skole – eldst, nyest, størst og minst I dag ble Løren skole offisielt gjenåpnet av skolebyråd Anniken Hauglie.

Lite IMG_5229.jpg (500x334)
Fra åpningen av Løren skole 28.01.2015. Skolebyråd Anniken Hauglie og skolebarna. Foto: Utdanningsetaten, Oslo kommune

Løren skoles historie går tilbake fra 1891, og gjør den til en av Oslos eldste. Den er i dag Oslos minste skole, med 40 elever, men hadde på det meste 1401 elever, i 1937.

Få har tilbragt like mange år der som meg og mine jevnaldrende. For det var i en kort periode på slutten av 1980-tallet at skolen også fungerte som ungdomsskole, slik at vi gikk der fra 1. til og med 9. klasse. Det var bare 400 elever på Løren den gangen.

Den gamle, opprinnelige trebygningen ble tidlig på 1900-tallet brukt som klasserom og lærerbolig, men på min tid var det vaktmesteren, helsesøster og den beryktede tannlegen som holdt til der. Det var han som med et morskt blikk og nifse, buskete øyebryn så på mine usedvanlig løse fortenner, og fant det for godt å knipse dem ut. Jeg likte i grunnen ikke tannleger etter det besøket.

Ikke gjorde det saken bedre at han noen år senere boret tvers igjennom en av tennene mine til det bare var en tynn, hvit ring igjen rundt kanten, for så å fylle det hele med god, gammeldags amalgam. Vi fikk ikke bedøvelse for slikt på 80-tallet. I hvert fall ikke hos skoletannlegen på Løren.

Løren skole etter oppgraderingene. Illustrasjon: Undervisningsbygg, Oslo kommune
Løren skole etter oppgraderingene. Illustrasjon: Undervisningsbygg, Oslo kommune

På min tid var skolen var i elendig forfatning og lå inntil en av Norges mest trafikkerte veier – Ringveien.

Inneklimaet i klasserommene var så dårlig at skoledagene kunne bli en prøvelse for selv den mest positive blant oss. Men vinduene måtte ikke åpnes. De kunne falle ut, var forklaringen. Så i frykt for å ha et klasserom uten viduer, lot vi dem forbli lukket. Støyen fra Ringveien ville ikke ha gjort det særlig enkelt å ha undervisning om vinduene hadde latt seg åpne heller.

Jeg husker vi konkurrerte om hvem som kunne få løs mest maling og murpuss ved å kaste Cherroxene våre i taket vinterstid. Jeg var en liten svekling, og vant ikke de konkurransene, men syns det er interessant å tenke på at en skole i forfall bare var en naturlig del av hverdagen.

Foreldrene i nærmiljøet var ikke like føyelige, og krevde ny skole på Bjerke.

I 2005 ble foreldre og andre forkjempere endelig hørt: Nye Løren skole ble åpnet, på tomten nedenfor Bjerkebanen. Kampen for ny skole hadde vart i flere tiår, og resultatet var en flott skole i herlige, grønne omgivelser.

Ringveien heter nå Ring 3, og går i tunnel, til glede for en stor og voksende bydel mellom Sinsen og Økern. Men da nye Løren skole så dagens lys ble gamle Løren skole forlatt. De ærverdige bygningene hadde jo fremdeles sjel, og beliggenheten ble etter hvert uovertruffen, nå som området rundt ble mindre støyutsatt og det til og med ble vedtatt å bygge ny T-bane-stasjon rett over veien. Den åpnes til neste år.

Hovinbyen. Illustrasjon: Plan- og bygningsetaten, Oslo kommune
Hovinbyen. Illustrasjon: Plan- og bygningsetaten, Oslo kommune

Det bygges mye nytt rundt Økern, Løren og Bjerke. Området, inkludert Ensjø, Bryn, og Vollebekk, kalles «Hovinbyen» – og skal gi 27.000 nye boliger.

Gamle lagerbygg erstattes med flotte leilighetskomplekser, Økern torg, hvor frukthandlere holder til om morgenene og øvelseskjøring pågår om kveldene, skal bli hjemmene til flere hundre nye mennesker, og det er flot å oppleve at Løren blomstrer, vokser og yrer av liv.

Nye Løren skole på Bjerke ble omdøpt Refstad skole, og den gamle, erverdige damen fra 1891 fikk tilbake navnet sitt. Løren skole tar igjen imot små, håpefulle, som får nyte skolehverdager med topp motiverte lærere, flotte bygninger, godt inneklima og vinduer som til og med kan åpnes. Og selv om også tannlegene har blitt moderne, er det kanskje like greit at de befinner seg et helt annet sted.