Skuffende om bevæpning

I dag behandles Venstres forslag om generell bevæpning av politiet i Stortinget.

«Vi fastslår nå at vi skal ha et ubevæpnet politi,» sier Høyres representant i Justiskomitéen, Anders B. Werp, til NRK i dag, og fortsetter, «men dog vil et flertall i komitéen opprettholde muligheten for politiet til at de i spesielle situasjoner kan bevæpne seg. Det er en videreføring av dagens praksis.»

Werp presiserer at Høyre ikke har noen programfesting av generell bevæpning. Det er korrekt. Det har ikke vært åpnet for noen intern debatt i partiet om bevæpning av politiet, og da står normalt Stortingsgruppen fritt til å mene hva de vil om saken. Jeg ønsker den debatten velkommen når som helst.

Men Regjeringsplatformen levner ingen tvil om hva stortingsgruppen mener om saken. Alle Høyres faste representanter har akseptert Regjeringsplatformen som et utgangspunkt for deres politikk på Stortinget. Sundvolden-erklæringen sier at vi vil «åpne for generell bevæpning i de politidistrikter der politiet selv mener det er den beste løsningen.»

I Høyre har man naturligvis forstått at det ikke er et flertall for forslaget fra Regjeringserklæringen. Allikevel er det et langt stykke fra et manglende flertall til en helomvending og å fastslå at vi skal ha et ubevæpnet politi.

Skjermdump Minervanett.no 28.11.2014
Mitt innlegg på Minervanett, Bevæpning og nostalgi.

Jeg kan ikke si annet enn at jeg er skuffet over ordbruken som antyder at Høyre er imot generell bevæpning av politiet. Mange i Høyre – meg selv inkludert – er ikke enig i dette. Jeg har begrunnet dette tidligere, bl.a. i innlegget «Bevæpning og nostalgi». Innlegget er lesverdig, om jeg skal si det selv, og inneholder mange elementer som kanskje ikke er kjent for de fleste.

I mellomtiden gleder jeg meg over at vi har et midlertidig bevæpnet politikorps som gjør byen og landet tryggere, fordi politifolkene kan løpe til en kritisk situasjon hvor det står om livet , og ikke bort fra den, for å hente våpenet sitt.