Søndagsflukt fra virkeligheten

KrFs Dagrunn Eriksen var kompromissløst imot søndagsåpne butikker i sin landsmøtetale i dag.

Jeg er sterk tilhenger av at man som politiker sier det man faktisk mener. Eriksen skal ha mye kred for det. Allikevel sliter jeg med å begripe hva det er som gjør at dette med arbeid på en søndag er så uendelig vanskelig for KrF å akseptere.

Jeg forstår at det vil være dumt for noen med spesialkompetanse som jobber på kjøpesentre, slik som frisører og blomsterbindere, for de lar seg ikke lett erstatte. Men på Kiwi, Ikea, Dressmann, Bohus, Babyshop og Binders vil det være horder av studenter og arbeidsledig ungdom som gjerne tar en søndagsøkt for å spe på budsjettet.

Jeg tror at KrF ville hatt mer å tjene på å bidra til en løsning som ga litt, men ikke alt. For eksempel kunne de gått med på en variant á la den vi har de tre siste søndagene før jul. Åpningstid fra 14 til 19, for eksempel. Som et litt pussig kompromiss.

For midt i adventstiden,  da er det visst helt i orden at butikkansatte jobber fremfor å være sammen med sine kjære eller gå på skitur med Kvikklunsj og kakao.

Akkurat på søndagene på vei inn i den hellige juletiden, da har butikkansatte det omtrent som en del leger, sykepleiere, hjelpepleiere, radiologer, jordmødre og -fedre, portører, personlige assistenter, apotekteknikere, kokker, servitører, hovmestre, bartendere, resepsjonister, renholdere, meteorologer, flygeledere, fly- og helikopterpiloter, kabinansatte, bagasjestuere, flyteknikere, flyplassansatte, brøytebilsjåfører, tollere, politifolk, brannmenn og -damer, bussjåfører, trikkeførere, drosjesjåfører, togførere, togverter, togledere, bilutleiere, leiebilklargjørere, parkeringsvakter, ansatte på veitrafikksentraler, oljearbeidere, billettselgere, skuespillere, dansere, sangere, musikere, scenearbeidere, lys- og lydansvarlige, journalister, fotografer, kameramenn og -damer, kanalverter, nyhetsankere, redaktører, politikere, toppidrettsutøvere, lagledere og støtteapparat, dommere, kamparrangører, ansatte i eventbyråer, ambassadører og andre i utenrikstjenesten, ansatte på bensinstasjoner, teknikere, rørleggere, glassmestere, heismontører, låsmontører, ansatte på alarmsentraler, vektere, dørvakter, vaktmestere, kinopersonale, ansatte i fornøyelsesparker, ansatte i dyrehager, sirkusansatte, konferansierer, kioskansatte, Brustadbuansatte, butikkansatte i såkalte «turistkommuner», ansatte på skisentre, markastueverter, turistguider, breførere, reiseledere, ansatte på museer og gallerier, kaféansatte, løypemannskap, ansatte på treningssentre og i svømmehaller, gartnere, hagesenteransatte, gårdbrukere, avløsere, fiskere, havneansatte, fergepersonale, kapteiner, styrmenn, loser, matroser, dykkere, redningspersonale, havariinspektører, ambulansepersonell, psykologer, barnevernsansatte, ansatte på krisesentre, ansatte på asylsentre, tolker, selvstendig næringsdrivende, administrerende direktører, advokater, fengselsbetjenter, soldater, militært støttepersonell, livvakter, klokkere, organister, kirketjenere, prester og kongelige.

Men bare da.

Og slett ikke på en helt alminnelig søndag. Nei, det skulle tatt seg ut.

For da har jo alle fri. Eller?

wpid-20150508_122414.jpg