#Kvinnerinn

Er Facebook-feeden din også full av «Jeg vil jobbe for [fyll inn et eller annet] de neste fire årene. Stem på meg, jeg er nummer [et eller annet] [sett inn parti]s liste«?

Det kan være veldig slitsomt og ganske irriterende. Både for den som stiller til valg, og for deg som lurer på om du trenger nye briller med innlagt «stem-på-meg-filter». Men fra en plass et stykke nede på en eller annen liste er utsiktene til å bli folkevalgt ikke nødvendigvis så gode.

For min egen del trives jeg mye bedre med å snakke om Høyres politikk (putt på en femmer og du får for en hundrings) enn å snakke om meg selv. Fra nedre halvdel av Oslo Høyres liste i 2011 innså jeg at sjansene var moderate, og jeg forsto jeg måtte sette i gang en ganske heftig personkampanje for å ha et snev av mulighet for å lykkes.

Maren med boligmodellFor meg holdt det så vidt i 2011, og jeg er evig takknemmelig for alle de 845 som valgte å sette et kryss foran akkurat mitt navn på valgdagen. For nå har jeg heltidsjobb i rådhuset, hvor jeg har ansvar for Høyres politikk innenfor byutvikling i Oslo. Det er en ufattelig spennende jobb, som jeg ikke hadde fått om en liten andel av de 845 hadde latt være å krysse meg inn i bystyret.

Derfor vil jeg si til deg som får besøk av sånne som meg: Det er virkelig kleint å skulle gå rundt i nærmiljøet og snakke om seg selv og be pent om personstemmer. Men det må dessverre til. Så bær over med oss. Og syns du vi virker fornuftige, så sett ett kryss, da vel.

For det er på tide at kvinneandelen i norske kommunestyrer og på Stortinget øker, for å gjenspeile befolkningen vi skal representere i rimelig grad. Jeg er ingen millimeterfeminist, men jeg syns det er synd at kvinneandelen knapt har rørt seg siden kvinnekampen på 1970- og 80-tallet.

Kvinner i kommunestyrer og Stortinget 1963-2011
Kvinneandelen i kommunestyrene og på Stortinget 1963-2011. Kilde: «NOU 2012:15 Politikk for likestilling»

Det koster så lite å sette et kryss. Men det betyr så mye for dem som får det. I noen kommuner har marginen mellom den siste som ble valgt inn og den første som akkurat ikke klarte det, vært så liten som én personstemme.

Mange organisasjoner kjemper for sine kandidater. Mest offensive er ungdomspartiene. De kjører flotte «stem ungt»-kampanjer. Seniorpartiene gjør det samme. Men hvem fronter egentlig kvinnene, og spesielt de mellom 30 og 60, som ikke blir løftet frem av ungdoms- og seniororganisasjonene?

#KvinnerInn
#KvinnerInn er en glimrende kampanje for å bidra til at kommunestyrene blir mer representative enn i dag.

Som leder av Oslo Høyres kvinneforum og medlem av Høyres likestillingsutvalg oppfordrer jeg alle til å stemme på dyktige kvinnelige kandidater. Jeg tror kommune- og bystyrene og fylkestingene rundt om i landet vil fungere enda bedre og ta enda klokere beslutninger dersom andelen kvinner blir omtrent lik på innsiden av rådhuset som den er på utsiden.

Og det gleder meg stort at Susanne Kaluza har satt i gang kampanjen #Kvinnerinn – for å slå et slag for kvinnelige kandidater av alle aldre og ulik bakgrunn, over hele landet. Sanitetsforeningen støtter kampanjen og oppfordrer alle sine 41.000 medlemmer å krysse kvinner inn, og jeg støtter kampanjen helhjertet.

Og helt uten å drive selvskryt, så kan jeg jo nevne at jeg står på plass nummer 24 på Oslo Høyres liste, og at din stemme kan avgjøre om jeg beholder jobben min til høsten eller ikke. Så vet du det.

Hvis du krysser for dyktige kvinner, kan du bidra til å øke kvinneandelen.
Hvis du krysser for dyktige kvinner, kan du bidra til at flere dyktige damer kan påvirke politikken i din kommune eller ditt fylke.

2 thoughts on “#Kvinnerinn

Kommentarer er stengt.